Зошто никогаш не треба да убиваме пајаци во нашиот дом?

Ако вашиот прв поотег е да земете весник и метла и да го залепите пајакот на зидот каде што сте го виделе – застанете, велат научниците кои ја истакнуваат нивната важност и сугерираат дека ако веќе не можете да ги гледате, само исфрлете гиВеројатно нема да биде лесно да се убедите, особено ако имате долгогодишна пракса да убивате пајаци, но експертите нека се обидат: Не убивајте го следниот пајак што го гледате во вашиот дом.

Зошто? Тие се важен дел од природата и нашиот внатрешен екосистем и како такви се исклучително корисни и важни, пишува IFL Science.

Луѓето сакаат да ги сметаат своите станови како безбедна изолација од надворешниот свет, но внатре може да се најдат разни видови пајаци. Некои се случајно заробени, додека други се краткотрајни посетители. Некои видови уживаат дури и во затворен простор, каде што го живеат животот среќно и создаваат повеќе пајаци. Овие пајаковидни риби обично се тајни станари и не се ниту агресивни ниту опасни. И можеби тие ви даваат услуги како јадење штетници – некои дури и јадат други пајаци.Тие ги елиминираат полошите штетници од себе

Иако генералистички предатори, способни да јадат се што ќе фатат, пајаците редовно фаќаат штетници, па дури и инсекти што пренесуваат болести – на пример, комарци. Постои дури и еден вид скокачки пајак кој претпочита да јаде комарци исполнети со крв во африканските домови. Значи, убиството на пајак не само што го чини пајакот живот, туку може да изнесе важен предатор од вашиот дом.

Незаменлива улога во екосистемот„Нашите пресметки ја покажаа глобалната важност на пајаците во намалувањето на популацијата на инсекти и одржувањето на природната рамнотежа“, вели научникот Мартин Нифелер.

Едноставно кажано, за да се намали бројот на пајаци значително би се зголемил бројот на инсекти кои се нивни плен, што може да донесе закана во форма на намален принос, поголем пренос на болести, нерамнотежа што може да ги загрози другите видови

…Се користеше и во медицината

Во традиционалната медицина, пајаковите мрежи се користат за лекување на рани и намалување на крварењето. Современата наука откри и зошто: богата е со антисептик вебицилин и коагулационен витамин К, кој игра важна улога во коагулацијата на крвта. Пајаковата свила се користи и при трансплантација бидејќи не предизвикува негативни реакции на имунитетот. Дури и неговиот отров се користи во истражување на инсектициди, третман на срцева аритмија и Алцхајмерова болест.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде