За 10 години смарт телефоните ќе бидат минато. Еве што ќе ги замени

Извршниот директор на компанијата „Nokia“, Пека Лундмарк, изјавил дека колку и тоа да звучи неверојатно, поголем дел од корисниците ќе престанат да ги користат паметните телефони за помалку од десет години.

Во моменталната 5G мрежа, паметните телефони и натаму се најважните уреди за комуникација. Меѓутоа, Лундмарк и натаму верува дека ситуацијата значително ќе се промени по комерцијализацијата на 6G мрежата.

Тогаш паметните телефони ќе станат уреди кои не се толку чести поради тоа што сè што ви треба ќе го добивате преку очила или пак чип во вашето тело.

Извршниот директор на „Nokia“ не прецизирал кои уреди би биле тие кои ќе ги заменат телефоните за десеттина години, но треба да се знае дека 6G ќе зафати поголем дел од уредите кои се поврзани затоа што таа мрежа ќе бара моќен хардвер за да функционира како што е потребно.

Според предвидувањата, новата мрежа би требала да биде 100 до 1000 пати побрза од 5G, што значи дека потребниот хардвер ќе мора да биде значително помоќен за да обработи толку голем проток на информации.

За да може да постои некоја основа зад овие зборови, сведочи и фактот што Јужна Кореја неодамна најавила дека во 2026 година ќе започне со тестирање на 6G мрежата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде