Три опсесивни мисли кои ви ја кочат среќата! Дали се во вашата глава?

1. „Не можам да го направам тоа“ – Стравот од неуспех е еден од главните саботери за постигнување на целите. Тој сака да ве убеди дека сите напори се залудни и дека во секој случај ништо нема да излезе од тоа. Од една страна, стравот од неуспех е поврзан со критиките со кои секој се соочувал во раното детство. Стравот дека ништо нема да успее често станува гориво кое постојано ве поттикнува да работите повеќе, а во исто време ве тера да ги одложувате работите за подоцна.

2. “Што ќе мислат луѓето?” – Многу луѓе се плашат од социјално вреднување и отфрлање кои се обидуваат да се однесуваат во животот на начин кој би ги задоволил другите. Чувството на отфрленост буквално може да боли, па луѓето често избираат да не прават ништо, да не се истакнуваат, за да останат во „масата народ“. На тој начин бегаат од сопствената природа и уште повеќе го блокираат протокот на среќата.

3. „Што ако успеам?“ – Можеби изгледа чудно, но стравот од успех може да биде подеднакво застрашувачки како и стравот од неуспех. „Ќе ја постигнам оваа цел, а потоа што? Како да живеам понатаму? Новите достигнувања обично се поврзуваат со нови средини, необични постапки, нешто претходно непознато. Сè ново предизвикува страв, бидејќи мозокот го смета за закана, дури и ако ветува успех и просперитет. Излегувањето од вашата комфорна зона може да биде тешко, но неопходно е доколку сакате да успеете.

За да се ослободите од мислите кои го попречуваат животот, треба да почнете да размислувате конструктивно. Преформулирајте ја прогнозата во планирање. Односно, одговорете на прашањата – што можам да направам, што сакам, што зависи од мене, какви ресурси ми се потребни за да успеам. Во основа напишете акционен план. Преобликувајте ги вашите барања, обликувајте ги така што ќе работите за ваша корист, сфатете дека вие сте креаторот на вашиот живот.

Научете да ги трансформирате неконструктивните барања, предвидувања и негативни мисли во продуктивно планирање, прифаќање и анализа. На овој начин ги испуштаме опсесивните мисли кои ни ги трујат животите и наместо тоа избираме да бидеме среќни, успешни во најдоброто од нас.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде