„Сега појасно ли ви е зошто Бугарија (со сите нејзини недостатоци и фалинки) е сепак Европа, а ние не сме?“

epa09598501 An investigator takes a picture of the wreckage of a bus with North Macedonian plates that caught fire on a highway, killing at least 45 people, near the village of Bosnek, Bulgaria, 23 November 2021. EPA-EFE/VASSIL DONEV

Фејсбук статус на колумнистот Александар Левески:

Гледајќи колку брзо Бугарија ја спроведува и ја комплетира истрагата за автобуската несреќа и гледајќи колку тоа го прави стручно, темелно и прецизно, дали ви станува појасно колку тоа ние застранивме?

А застранивме затоа што партизацијата и политизацијата на државата ја уништи есенцијата на државотворноста, го задуши експертскиот дискурс, ги разбрка стручните и способните, а на истурени позиции постави партиски полтрони без никакви знаења и вештини.

Сега појасно ли ви е зошто Бугарија (со сите нејзини недостатоци и фалинки) е сепак Европа, а ние не сме?

Не сме затоа што го немаме неопходниот минимум за да можеме да се наречеме држава. Ете тоа е на кратко. Среќен ќе бев да беше обратно, ама не е.

Летово видовме како изгледа уште поспастрена држава од Бугарија благодарение на присуството на австриските противпожарни бригади.

Гледаме, а ништо не учиме. Се што ни се случува, сите траг едии и неср еќи се последица на изигрувањето на правилата, на процедурите и прописите.

За се сме самите виновни и тој факт е поразителен. Многу е полесно и поедноставно кога можеш да обвиниш трета страна за сопствените несреќи, но ете ние не можеме.

Не само што не е чест и гордост да си Македонец во 21 век, туку е и срам.

Сpамно е колку лоша слика рефлектираме наоколу, срамно е колку ниска самопочит имаме како нација, срамно е што заедно со Албанците во Македонија сме цивилизациско дно во Европа.

Заглавени сме во мизеријата на сопственото постоење. Заглавени во мрачниот среден век“.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде