Се тресе Порта Македонија – среде пандемија Владата се подготвува за рушење?

А во екот на корона кризата Владата преку Министерството за култура ја тргнало заштитата на Порта Македонија со што се отвора можноста овој споменик дел од проектот Скопје 2014 да биде срушен бидејќи веќе не е заштитено културно налседство на Македонија.

Но за рушењето општина Центар и Владата си ја префрлаат одговорноста.

Додека во Министерството за култура смета дека за рушење е надлежна општина Центар а од општината велат дека со тргање на заштитата се отвора простор за рушење, но дали ќе се руши објектот одлука мора да донесе инвеститорот односно министерството за култура.

Порта Македонија е еден од главните споменици во проектот Скопје 2014. За неа граѓаните платија над 6 милиони евра. Премиерот Заев вети дека на нејзиниот врв ќе постави екран кој ќе покажува колку пари се вратени од она што тој го нарекуваше кражба од државниот буџет. Во моментов на врвот на портата постои екран но досега никогаш не бил вклучен.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде