Ова не е шега: Во едно село во Бугарија има 3.526 Македонци и само 789 Бугари

Во селото Рилци, Благоевград во тек е дерегистрација на бугарски државјани од Македонија кои се регистрирани на адреса со непостоечки број. Во селото има 789 лица, а Македонци има регистрирано 3.562.

Тие ќе бидат избришани од избирачкиот список доколку не достават апликација за гласање.

Дерегистрација започна откако селаните испратија писмо до обвинителството и полицијата со барање да престане регистрацијата на Македонци на непостоечки адреси.

Таков проблем има во повеќе села во Благоевград и други населени места како што се Сандански, Петрич и Кресна.

Претходно беше откриено дека во селото Бело Поле во Благоевград на една адреса има регистрирано над 600 лица.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде