Колку се моќни вакцините против новите соеви?

Вирусологот д-р Ана Банко рече дека вакцинацијата е единствениот избор ако зборуваме за крај на пандемијата. Мутациите на вирусот се негов природен феномен, не можам да кажам дека не може да го загрози процесот на вакцинација, но во овој момент не го загрозува, посочи Банко.

Таа рече, како гостин во белградска хроника, дека од нас зависи кога ќе заврши сето ова.

Исто така посочува дека единственото решение за крај на пандемијата е вакцинацијата.

– Во текот на годината можевме да се надеваме само на други решенија, денес имаме решение, вакцинацијата е единствениот избор ако зборуваме за крај на пандемијата или барем за тој дел од преносот каде што можеме да зборуваме за контрола на ширењето на овој вирус – рече Банко.

Зборувајќи за тоа дали вирусот што мутира може да го загрози процесот на имунизација, таа потсетува дека мутациите на вирусот се негова природна појава.

– Не можам да кажам дека не може да го загрози процесот на вакцинација, во овој момент не го загрозува, но колку подолго циркулира вирусот кај населението, има премногу домаќини и можност за мутација и ние всушност даваме премногу можности да се создаде т.н. мутант кој би бил потенцијално отпорен на вакцината – истакна Банко.

Според неа, вакцините можат да се прилагодат, но брзината на процесот на вакцинација мора да оди побрзо од вирусот.

Нова мутација на корона во Индија

Таа рече дека последниот вид е индискиот „двоен мутант“. „Има мутација што ја наоѓаме во варијанти што ги дефиниравме како загрижувачки, како што се две варијанти во Калифорнија, а од друга страна има мутација на варијантите на Бразил и Јужна Африка кои се на исто место, но доведуваат до поинаква промена “, вели таа.

Оваа комбинација не мора да значи дека оваа варијанта ќе биде во некоја насока понегативна за исходот од ширењето на болеста или отпорноста на вакцината, но мора да бидеме свесни дека секвенционирањето на вирусниот геном и информациите за голем број циркулирачки варијантите ќе ни покажуваат секој ден. е д-р Банко.

Според неа, варијантите што ги сметаме за варијанти за загриженост се оние што ги дефинираат глобалните организации, а има пет од нив: британски, јужноафрикански, бразилски и две калифорниски.

Кога ги групираме варијантите за загриженост, одиме во насока тие да се пренесат побрзо, тие се потенцијално отпорни на антитела делумно и дека се мешаат во дијагностичките процеси, посочува таа.

Кога се стекнува колективен имунитет

Д-р Банко вели дека тоа е чисто епидемиолошко прашање. „Овој вирус, со сите свои карактеристики, нè демантира со долго и брзо ширење – некаков првичен имунитет од околу 60 проценти, што го сметавме за доволен од епидемиолошка гледна точка, се споменува денес, 80 или 90 проценти поради промените во вирус “, подвлече Банко.

Според неа, важно е дека процесот на вакцинација опфаќа голем дел од популацијата, имаме дел од популацијата што не влегува во самата вакцинација, станува збор за млади – училишна возраст, млади од 16 до 20 години или 25 години.

– Стратегијата за вакцинација одеше во насока на вакцинирање на лица со најлошо здравје, но треба да престанеме со пренесување дури и кај најактивната популација, а тоа е голем опсег од деца до работна популација и затоа се спроведуваат студии на деца и бремени жени – посочува Банко.

– Очекувам дека во наредните месеци, овие клинички фази ќе покажат позитивни резултати, сега добиваме позитивни одговори и делумни препораки од општата популација од првите препораки.

Вакцините работат за сите мутации

Осврнувајќи се на нервниот одговор на вакцинацијата, д-р Банко вели дека станува збор за мотивација, едукација и доверба на луѓето, само науката може да донесе решение, довербата е клучна, треба да ја искористиме можноста да одговориме на сите дилеми.

– Вакцините работат за сите мутации во моментот, апсолутната ефикасност на вакцината постои во однос на британската варијанта што доминира, ефикасноста е донекаде намалена кај другите, но не можеме да зборуваме за нови варијанти да бидат отпорни или отпорни на постојните вакцини – Банко подвлекува.

Одговарајќи на прашањето дали секоја пандемија трае две години, д-р Банко посочува дека досега траела така.

– Но, она што нè изненади сите, и поради чекањето, ниту еден систем на пуштање луѓе колективно да се заразуваат, не успеа, како во некои скандинавски земји, бидејќи со овој вид на инфекција, имунитетот не е траен и долгорочен – рече Банко .

– Од овие причини, не можеме да ја ставиме оваа пандемија во рамките на некои претходни искуства – заклучи Ана Банко.

Извор: Локално

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде