Европската агенција за лекови: Ивермектинот да не се користи за лекување на Ковид19

Лекот Ивермектин не треба да се користи за лекување на Ковид-19 надвор од клиничките испитувања, порача Европската агенција за лекови (ЕМА).

ЕМА објасни дека ги разгледале најновите докази за употребата на Ивермектинот како превенција и третман на Ковид-19 и заклучиле дека дополнителните податоци не ја поддржуваат неговата употреба против корона вирусот надвор од клиничките испитувања.

Агенцијата со седиште во Амстердам соопшти дека не добила документи со кои се одобрува употреба на лекот, кој долго време се користи за лекување на некои паразити, вклучително и вошки.

Според ЕМА, потребни се дополнителни истражувања за да се утврди неговата ефикасност против корона вирусот. Лабораториските тестови откриле дека лекот може да ја блокира репликацијата на вирусот кој предизвикува Ковид-19, но со многу повисока концентрација на Ивермектин. Токсичните последици од тие повисоки дози не можат да се исклучат, додава Агенцијата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде