Еве кoлку пари заработи Путин во 2020 година: Сепак, и понатаму вози стара волга

Приходите на шефот на руската држава се покажаа за 268 илјади рубли поголеми отколку во 2019 година, кога Путин декларираше приход од 9 милиони 726 илјади рубли.

Приходот на рускиот претседател во 2017 година останува рекорден – повеќе од 18,7 милиони рубли, но во таа сума влегуваат и средствата од продажба на парцела од 15 хектари.

Списокот со имотот на рускиот претседател во декларацијата не е променет. Има стан со површина од 77 квадратни метри и гаража со површина од 18 квадратни метри, две стари возила, Волга ГАЗ М21, џип Нива и приколка Скиф.

Претседателот користи стан од 153,7 квадратни метри и гаража од 18 квадратни метри Сите овие објакти се наоѓаат во Русија.

Во 2018 година, приходите на Путин изнесуваа скоро 8,65 милиони рубли, во 2016 година – скоро 8,86 милиони рубли, во 2015 година – скоро 8,9 милиони рубли.

Претходно, приходот на шефот на руската држава беше помал: во 2013 година – 3,6 милиони рубли, а во 2014 година, по зголемувањето на платата на претседателот и премиерот, чии плати во тоа време заостануваа зад приходите на нивните подредени – 7,6 милиони рубли.

Рускиот премиер Михаил Мишустин заработил 19 милиони и 853 илјади рубли во 2020 година (околу 210 илјади евра).

Портпаролот на претседателот, Дмитриј Песков, има приход над 12,5 милиони рубли.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде