Дедо Андро остана без нозе, но работи се’ и порача: Само напред, не се предавајте. Кога човекот сака, може се

На 1.400 метри надморска височина, Стара Планина, покрај природните скапоцени камења и недопрената природа, крие и други бисери, а тоа се луѓе. Еден од нив е дедо Андро, кој и покрај тешкиот живот има исклучителна желба и радост за живеење.

Седумдесет и седумгодишниот дедо Андро коси, сече дрва, се бори со волци, змии и свари кафе за тимот на Експлозив. Сето тоа можеби е нормално за неговата возраст, но тој ги изгубил нозете пред 13 години и сега е во инвалидска количка.

„Само напред, не се откажувај. Ова не е одлично, немој да мислиш. Но, кога човек сака, може сè“, вели тој.

Дедо Андро пред камерата покажа како коси, ја изрази својата љубов кон овие предели, ги повика младите да не одат во градот, а на крајот објасни како останал без нозете.

Сега може и да се пошегува на сметка на неговата состојба, па вели: „Еве ние патуваме, а јас одам прв. Густ сообраќај“.

Посебно им порачува на младите да бидат чесни, бидејќи чесноста, вели, е најголемото богатство.

Ако си искрен, сите ќе ти помогнат кога ќе заглавиш. Ако си нечесен, ќе поминат покрај тебе, без да се завртат.

Нека ме погледнат мене јас каков сум, а правам се. Тие се здрави, прави, нека Господ им даде здравје и се, нека работат, не паѓа од небо – вели тој.

Сепак, вели дека мора да се знае и за одмор.

Чувајте го вашето здравје додека го имате. Работете, па одморете. Знајте кога појадувате, ручате, вечерате, па одморете. Утре пак работиме и мораме да работиме.

Тој и баба Рајна имаат една крава, и 200 килограми сирење, кој го чека својот купувач. Сето тоа го кажува додека сече дрва, коси, вози количката, објаснува како суши тутун… Сепак, има и некои проблеми. И покрај насмевката на лицето, тој признава дека нешто му фали.

Дозволете ми да ви кажам, јас сум секогаш искрен. Немам тоалет. Децата имаат своја работа. Една соба, тоа е проблем.- рече тој покажувајќи кон трошната куќа во која живее со баба Рајна.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде